Starši in navodila...."umiri se"

Lekcija za starše... (tudi zame)

Do zdaj sem delila nekaj malenkosti na FB in sem ugotovila, da bi rada malo več povedala o tem zakaj delim določene misli, povezave, slike... itd.

....lekcija ZA STARŠE.






Spodnji video zelo lepo prikaže kako pomembna so natančna navodila in to želi oče pokazati svojim otrokom.

Ampak kako pogosto se vprašate, kako kvalitetna navodila podajate sami?

Sploh pri najmlajših... Naši otroci se spoznavajo s svetom vsak dan in vsak dan večinoma odkrijejo nekaj novega in premagujejo nove, velike, majhne in kompleksne ovire. Odraslim pa je marsikatero vsakodnevno opravila tako samoumevno, da pozabimo kako pomembno je otroku natančno pojasniti in razložiti kaj naredimo in zakaj to naredimo. (Tisti ki imamo zelo "firbčne" otroke zato pogosto poslušamo zakaj? kako?zakaj? kdaj?zakaj? itd. )

Otroke res veliko stvari zanima in pogosto je to stresno za starše, saj nimamo vedno časa za vse možne razlage, no pa smo tukaj, razložiti otroku zakaj kdaj res ni časa za 100 vprašanj in odgovorov...  Torej res veliko lekcij morajo osvojiti.

Preko tečaja Joge za otroke vadimo tudi sproščanje in umiritev (uma in telesa), torej med igro in v zabavnem vzdušju treniramo kako se ustaviti in umiriti telo in posledično tudi um.
Ne za to ni NUJNO da greste takoj na tečaj joge, lahko se le naučite vdihniti in si vzeti čas ter prisluhniti svojemu otroku in mu nešteto stvari pokazati in razložiti znova in znova....

Zakaj je to pomembno?
Pogosta izjava staršev (ja tudi mene) in vzgojiteljev, učiteljev, babic in dedkov... je "umiri se"  in to te izjave se običajno stopnjuje, nato pa sledijo ukrepi in kazen itd. Torej veliko stresa za otroka in starše. Ste se kdaj vprašali ali otrok razume in se zna sam umiriti v tistem trenutku?  Ali se znate sami umiriti v stresni situaciji na ukaz?

VAJE ZA "UMIRJANJE"
Te vaje je najbolje vaditi, kadar se otroku in nam ni potrebno umiriti. Torej izkoristite trenutke ko se zabavate, na sprehodu... izmislite si svoje igrice... med tekom se recimo ustavite in naredite skupaj tri globoke vdihe in naprej....


Takole malo v razmislek... ideje kako se naučiti tega pa še pridejo....


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dihamo... vaja za otroke

Kolački z ovsenimi kosmiči in banano

Vadba skozi zgodbo...O SONCU...